Subscribe:

Ads 468x60px

Wednesday, December 21, 2011

Sotong Masak Lemak Putih


Idea nak masak sotong lemakputih ni lepas teringat beberapa tahun sebelum berangkat ke Jordan, saya pernah makannya di rumah salah seorang lecturer tempat saya belajar dulu.. :-) sebelum tu, saya memang tak pernah tahu sotong dimasak lemak camni.. ooo rupanya, sedap juga..hehe



Bahan-Bahan:
- 1/2 kg sotong yang siap dibersihkan dan dipotong kecil
- 1biji bawang besar (ditumbuk atau diblend)
- 4 ulas bawang putih
(ditumbuk atau diblend)
- sedikit halia (ditumbuk pecah)
- 1 kotak santan
- sedikit lada hitam tumbuk
- garam dan gula secukup rasa
- serbuk perencah hilal (optional)
- air secukupnya


Cara-Cara:
- Masukkan santan,air, bawang2, halia dan lada hitam ke dalam periuk
- tunggu mendidih (dgn api kecil) agar santan tak pecah
- Masukkan sotong, garam gula secukup rasa
- perasakan dgn serbuk perencah hilal
- kacau perlahan hingga sotong masak
- siap
-ringkas, kan..? :-)








Link

Tuesday, December 6, 2011

Siakap Kukus Simple

salah satu menu dalam usaha mengurangkan pengambilan kolestrol ^__^



Bahan-Bahan:
- 1 ekor ikan siakap (dibersihkan dan dibelah dua)
- 3 sudu besar pes tom yam
- 5 biji tomato mini (dibelah 2)
- 2 batang serai (dipotong halus)
- 1 biji lemon
- 5 atau lebih cili api (dipotong kecil)
- 3 keping daun limau kasturi (dibelah)


Cara-Cara:
- panaskan pengukus
- satukan bahan-bahan di atas
- perahkan lemon
- gaul ratakan.
- masukkan sedikit ke dalam perut ikan
- selebihnya lumurkan di seluruh bahagian ikan
-masukkan ke dalam pengukus
- kukus hingga masak (lebih kurang 30 minit)
- siap dihidangkan!









Kawan saya ada menjual Pen Quran Digital dengan
harga yang amat murah dengan 50% lebih murah jika
dibandingkan dengan harga dikedai luar sana, dan ianya
berkualiti. sudah ramai yang memilikinya hanya dalam 2 minggu selepas pelancaran jualannya..!

Sila lihat tawarannya, klik di sini:>>




Sotong Sumbat Mee

kepelbagaian resepi menggunakan mee segera :-)


Bahan-Bahan:
- 5 atau lebih ekor sotong (kalau boleh yg besar)
- mee segera Tom Yam Adabi (optional-nak guna lain perisa mee pun boleh)
- 1 batang saderi (potong dadu kecil)
- sedikit marjerin atau minyak masak @ minyak zaitun
- lidi untuk cucuk sotong secukupnya



Cara-Cara:
- basuh sotong dan buang bahagian kepalanya
- mee segera direbus dahulu dan ditoskan.
- kemudian gaulkan dengan perencahnya
- gaulkan sekali bersama batang saderi tadi
- sumbatkan ke dalam sotong tadi. Jangan terlalu penuh sebab nanti ia akan terkeluar ketika dibakar
- cucuk lidi dihujungnya
- panaskan pan dengan marjerin atau minyak tadi
- susunkan sotong sumbat tadi atasnyadan bakar dengan api yg kecil hingga masak.
(kalau nak bakar dalam oven pun boleh)



Note: idea resepi dari hasil tontonan rancangan realiti MasterChef Malaysia...hehe.. saya godek2 sendiri ;-)

Cekodok Ikan Bilis Kentang Sadri




Bahan-Bahan: 5-6 org makan
- 1/2 kg tepung gandum
- 1 biji bawang besar kuning
- 1@2 batang saderi
- 2 biji kentang
- segenggam ikan bilis
- satu sudu kecil garam
- 1 sudu perencah hilal (serbuk perencah) - optional
- 1 biji telur
- 3-5 gelas air panas

Cara-Cara:
- bawang,batang saderi,kentang dipotong dadu kecil
- ikan bilis dibelah2 kecil
- masukkan tepung, bahan2 di atas dalam mangkuk
- pecahkan telur, masukkan garam serta perencah
- gaulkan rata.
- masukkan air panas sikit demi sedikit hingga adunan menjadi (tidak terlalu lembik dan tidak terlalu pekat)
- sudah boleh menggoreng.


note: penggunaan air panas untuk memastikan pastur cekodok kita tu nanti tahan lembutnya lebih lama.. memang takkan keras :-) anak2 kecil pasti suka! ^__^







<< Dapatkan set Pen Al-Quran Digital dengan harga tawaran yang istimewa Di SINI!! >>

Sunday, December 4, 2011

Sup Tulang

Kali ni kita buat sup tulang tanpa gunakan serbuk rempah sup. Boleh pekat dan kow kuahnya..!


Bahan-Bahan:

- 1 kg Daging & Tulang Lembu
- 2 Biji Bawang besar
- 1 labu bawang putih
- sedikit lada hitam (tumbuk)
- sup bunjut
- 2 biji kentang (belah 4)
- 1 kulit kayu manis
- 2 kuntum bunga lawang
- 3 biji cengkih
- 4 biji buah pelaga
- 2 inci halia
- sedikit minyak untuk menumis
- air secukupnya
- daun sup dan bawang goreng (hiasan)


Cara-Cara:
- Bawang Besar, bawang putih dikisar dan ditumis bersama lada hitam hingga naik bau.
- Masukkan kulit manis, bunga lawang, cengkih dan buah pelaga serta serbuk perasa (optional)
- Masukkan daging @ tulang sup tadi. Kacau ratakan.Masukkan halia (pecahkan sikit)
- Masukkan air secukupnya.
- Masukkan sekali sup bunjut tadi.
- Biarkan mendidih. tutup periuk.
- Masukkan kentang tadi pula. Perasakan dengan garam secukup rasa serta sedikit gula bagi rasa imbangan sup tu.
- Didih hingga daging+tulang tu empuk (air akan berkurangan - boleh tambah jika mahu) kuah akan jadi sedikit pekat kerana hasil dari rebusan daging+tulang tu yg lama.
- Bila dah empuk (cucuk dengan garfu untuk tahu lembut atau belum), tutup api.
- masukkan dalam mangkuk.
- hiaskan dengan daun sup dan bawang goreng. Sedia untuk dimakan bersama nasi putihdan sambal kicap! ^___^








<< Dapatkan Jualan Penghabisan Stok Jubah@Abaya Jordan Di SINI>>









Popular Posts

Carrot