Wednesday, January 11, 2012
Ayam Singgang Tempoyak Ummi
Bahan-bahan:
- Setengah ekor ayam
- 1-2 biji bawang besar
- 4 ulas bawang putih
- 3 sudu besar tempoyak
- 2 inci kunyit hidup
- 5 biji cili api
- sedikit halia
- 2 batang serai (dititik)
- 2 keping asam keping
- 1 sudu gula
- garam secukup rasa
- air secukupnya
Cara-Cara:
- Potong ayam mengikut selera masing dan bersihkan
- Blend bawang besar, bawang putih, kunyit, halia, cili api bersama dengan tompayak
- Masukkan ayam dan bahan kisar dalam periuk
- gaulkan rata. masukkan lagi air secukupnya
- masak atas api dan tunggu mendidih
-masukkan asam keping,serai. Perasakan garam dan gula.
- Tunggu ayam empuk, tutup api. Siap!
Note: Rahsia ayam? ha..kali ni umi guna Ayam Radix Organik HPA.. erm..rasanya memang fresh sekali! seakan2 ayam kampung lak..kenyal2 dagingnya tapi empuk! anda dah cuba..? mencari yg halal itu fardhu buat kita org Islam.. Dengan ayam Organik, tiada lagi ragu, insyaAllah halalan toiyiban! (^____^)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Popular Posts
-
p/s: gambar agak comot (dlm periuk besar lg..uhuks) gambar ni masa masak memasak kenduri aqiqah untuk anak sedara umi, widad adlina tempoh h...
-
Idea nak masak sotong lemakputih ni lepas teringat beberapa tahun sebelum berangkat ke Jordan, saya pernah makannya di rumah salah seorang l...
-
Alhamdulillah... ummi dah siapkan menu untuk berbuka arini.. Kerabu Pucuk Paku yang umi dapat idea nak masak dari ahli group di Resepi...
-
salam sejahtera semua... Kali ni ummi nak share masakan kesihatan... ia juga baik untuk dijadikan sebagai makanan ketika berpantang buat ib...
-
Tauhu Sumbat! owh.. lama betul tak makan... Bila dah nak masuk bulan ramadhan ni, tekak ni terasa sangat nak makan pulak.. hehe.. 'mode&...
-
Assalamu'alaikum wrt.. nak buat sambal lak..nak cicah dengan ikan makarel bakar..yum3x... bahan-bahan: - 1 biji cili merah dikisar kerin...
-
Bahan-Bahan: - Tempe x2 - dipotong dadu atau nipis dan digoreng dahulu. - 1 bungkus cendawan tiram - dicarik2 - 1 mangkuk ikan bilis...
-
Menu ringkas yang menjadi kegemaran ramai orang terutama bila menjelang bulan puasa, kan? Kalau dapat cari yang segar dan bersize besar, mem...
-
Kalau selalu kita masakkan itai salai ni dengan masak lemak cili api, arini kita cuba buat itik salai masak sambal merah pula. :) Bahan-Baha...
-
Assalamu'alaikum wrt... Dessert kali ini menggunakan puding arab.. namanya Muhallabia (ada dijual di TolKareem, sweileh), serbuk ready t...
No comments:
Post a Comment