Moussaka atau musakhan
(sumber: K.Ina sweileh)
4 keping khubuz taboon (roti pita yang bersaiz besar)
2 kilo basal (bawang besar)
1 cawan summak (serbuk buah delima)
1 cawan zait zaitun (minyak zaitun)
1 cawan roasted lus (almond)
1 cawan roasted pine nut
sedikit milah (garam)
Bawang besar dipotong dadu.
Letakkan diatas setiap khubus.
Tabur serbuk summak.
Lumur minyak zaitun yang telah dicampur sedikit garam.
Taburkan lus dan pine nut.
Bakar didalam oven.
Angkat moussaka.
Letak ayam masywi yang telah dilumur dengan summak.
Bakar sekejap didalam oven.
Hidangkan.
Friday, May 15, 2009
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Popular Posts
-
p/s: gambar agak comot (dlm periuk besar lg..uhuks) gambar ni masa masak memasak kenduri aqiqah untuk anak sedara umi, widad adlina tempoh h...
-
Idea nak masak sotong lemakputih ni lepas teringat beberapa tahun sebelum berangkat ke Jordan, saya pernah makannya di rumah salah seorang l...
-
Alhamdulillah.... hari ni kita cuba bakar Pizza pula.. Pizza Mushroom yg sempoi pastinya. Mudah dan cepat! InsyaAllah. Ummi seperti bi...
-
Ringkas dan Khasiat jenis masakan: Rebus Bahan-Bahan: - 1 paket wild cendawan - 1 paket kecil so hun - 1/2 biji bawang besar kuning @ bawang...
-
Ni saja nak berkongsi resipi simple saya cipta sendiri... godek-godek je dari resipi asal yang saya selalu buat.. ;) Bahan2: - Kepingan Roti...
-
Bahan-bahan: - Setengah ekor ayam - 1-2 biji bawang besar - 4 ulas bawang putih - 3 sudu besar tempoyak - 2 inci kunyit hidup - 5 biji cili ...
-
Namanya ayam masak lemak cili api sweileh sebabnya resipinya dah sedikit berubah dari idea asal kak ngah saya (actually dari belah suaminya,...
-
Assalamu'alaikum wrt.. just nak berkongsi buat sambal belacan..my favourite ni.. off course favourite most of other people jugalah kan.....
-
salam.. belajar resipi ni dari bonda tersayang.. kalau hari raya selalu mak akan buat. sebab anak-anaknya suka makan dengan nasi impit! Pada...
-
Kalau selalu kita masakkan itai salai ni dengan masak lemak cili api, arini kita cuba buat itik salai masak sambal merah pula. :) Bahan-Baha...
No comments:
Post a Comment