Subscribe:

Ads 468x60px

Featured Posts

Tuesday, November 27, 2012

Tempe Goreng Taucu bersama Cendawan Tiram



Bahan-Bahan:
- Tempe x2 - dipotong dadu atau nipis dan digoreng dahulu.
- 1 bungkus cendawan tiram - dicarik2
- 1 mangkuk ikan bilis
- cili merah dan cili hijau dihiris serong memanjang. Nk campur cili api pon boleh :)
- 1 biji bawang besar dihiris
- 4 ulas bawang putih dihiris
- 3 sudu besar taucu
- sedikit gula dan air
- sedikit minyak untuk menumis


Cara- Cara:
- panaskan minyak . Tumiskan bwg2, dan cili.
- masukkan pula ikan bilis.
- masukkan cendawan dan kacau rata.
- masukkan tempe dan taucu. Kacau rata sebentar.
- masukkan sedikit gula dan air secukupnya. Jangan banyak sangat, biar sedikit kering. Biarkan hingga mendidih dan tutup api. Siap!
- sangat best makan bersama nasi panas lebih2 lagi musim sejuk@hujan ni. :-)

Selamat Mencuba!

 Suka ummi petik moto masakan Chef Ammar: "Masak dari Hati, Masak Dengan Iman"



Tuesday, October 23, 2012

Kerabu Pucuk Paku



Alhamdulillah... ummi dah siapkan menu untuk berbuka arini.. Kerabu Pucuk Paku yang umi dapat idea nak masak dari ahli group di Resepi dan Masak-Masak FB. :) Cuma resepinya ummi ikut resepi jawa mak ummi :)
Erm, InsyaAllah ummi ingat nanti hari 'Arafah (khamis ni) nak juga puasa.. Sebagaimana sabda Nabi SAW yang diriwayatkan oleh HR Muslim bermaksud: "Puasa itu dapat menebus dosa setahun yang telah berlalu dan setahun yang akan datang." selepas Nabi SAW ditanya tentang puasa di hari 'Arafah.

Ok, Jomlah kita masak!

Bahan-Bahan:
-      - Seikat Pucuk paku
-      - Semangkuk atau segenggam besar taugeh
-      -  ½ biji kelapa parut (digoreng tanpa minyak dan ditabur sedikit serbuk kunyit (optional) )
-      - *1 biji bawang merah atau bawang besar
-      - *4 ulas bawang putih
-      - *Segenggam ikan bilis
-      - *5 batang cili api atau lebih jika suka pedas
-      - ½ kilo sotong (optional-kerang@udang@lala@other seafood)
-      - Sedikit hirisan bawang besar (hiris bulat2)
-       - Lemon (ambil jusnya sahaja)

Cara-Cara: 
- Pucuk paku dibersihkan dan dipotong  dan dicelur air panas
- Begitu juga taugeh dicelur air panas seketika
-         - Goreng bahan-bahan bertanda *
-         - Sotong dibersihkan dan dikerat sederhana serta direbus terlebih dahulu sehingga empuk
-         - Tumbuk lumat bahan-bahan yg digoreng tadi bersama garam secukupnya
-         - Kelapa parut digoreng tanpa minyak sehingga keperangan
-         - Akhir sekali, satukan semua bahan-bahan tadi ke dalam mangkuk. Gaulkan rata
-          - Jika kurang masin, tambahkan garam lagi. Perahkan dengan sedikit perahan jus limau (ummi guna lemon je)
-         - Ok, Siap!
-         - Mak ummi kata, kalau org jawa selalunya digoreng sume bahan mentah tu (yg bertanda *),  kalau biasa org buat mentah2 je.. ulam-ulaman yg menyelerakan!
-           
        Note: nak tambah belacan pun boleh.. ^^




               -------------------------------------------------------------------------------

    
          Iklan: Pengedar-Pengedar di seluruh Malaysia dikehendaki bagi memasarkan rempah Mee Bandung Odeon! Boleh klik gambar di bawah untuk maklumat lanjut!


























Friday, October 19, 2012

Gulai Lemak Sotong Sumbat Tauhu


Assalamu'alaikum dan salam ceria semua... harap semua pengunjung di blog sempoi ummi yg 'kecik' ni sihat-sihat belaka ye. ^^

Ok, hari ini nak kongsikan buat Gulai Lemak Sotong Sumbat Tauhu pula.. kalau selalu biasa kita buat sotong sumbat pulut kan... ha, yang ni ummi dapat idea dari laman pilihan ummi lah, MyResepi.com ^__^ Ummi olah2 sikit je... alhamdulillah masih menepati citasara!

Jom Mula!

Bahan-Bahan:
- Beberapa ekor sotong (bersihkan terlebih dahulu)
- 1 biji Bawang besar kuning (kisar)
- 3 ulas bawang putih (kisar)
- sedikit kunyit hidup (kisar)
- sedikit halia (kisar)
- 1 asam keping
- beberapa hiris buah mempelam atau mangga masam (optional)
- 1@2 batang serai (dititik)
- 2 sudu makan cili giling - nak guna cili api pun bolehlah.. (kisar)
-1 kotak santan 250ml / santan fresh ye 2 biji
- sedikit air

Untuk Bahan Sumbat:
- 3 keping tauhu
- 1 biji telur
- 1 sudu kec il serbuk lada hitam
- 1 sudu kecil serbuk lada sulah
- sedikit garam

Cara-Cara:
1) Untuk bahan sumbat:
- hancurkan tauhu.
- pecahkan telur ke dalamnya dan gaul sebati
- masukkan serbuk lada hitam, lada sulah dan garam. gaul rata.
- Sumbatkan ke dalam badan sotong dan tutup dengan kepala sotong dan dicucuk dengan lidi kecil (pencungkil gigi)

2) Gulai
- Satukan bahan-bahan kisar ke dalam periuk bersama sedikit air
- panaskan di atas dapur.
- masukkan asam keping, serai, cili giling
- Dah mendidih, masukkan santan, perlahankan api
- Masukkan sotong yang sudah siap disumbat dgn tauhu tadi satu2...dan sekali hirisan mempelam/mangga muda (optional) nak gantikan dengan kacang panjang pun ok jg.
- kacau perlahan-lahan hingga didih dan perasakan dengan garam dan gula atau serbuk perasa jika mahu.
- Dah mendidih, tutup api. siap!
p/s: - sotong x perlu lama sangat dimasak, sebab nanti isinya akan rasa keras.

Ok, Selamat Mencuba! ^^

oh ya, nak kongsi atau mencari-cari idea masak..? mari join group masak-masak di FB. Klik SINI















Tuesday, October 16, 2012

Homemade Pizza Mushroom




Alhamdulillah.... hari ni kita cuba bakar Pizza pula.. Pizza Mushroom yg sempoi pastinya. Mudah dan cepat! InsyaAllah.
Ummi seperti biasa, hanya bakar pizza ni menggunakan Pemanggang Ajaib saja. Variasi Masakan dalam 1 Alatan! heheh..

Ok jom buat Doh dahulu:

Bahan-Bahan:
- 2 cawan tepung gandum
- 2 sudu kecil Yis
- 1 sudu kecil garam
- 2 sudu kecil gula
- 2 sudu besar minyak zaitun/ minyak sayuran (ummi x cukup minyak zaitun, jadi campur sikit dengan minyak masak saji) ;)
- 1/2 cawan air suam

Untuk Sos/bahan Topping:
- Sos Spagetti cendawan (optional)
- cendawan shitake/ cendawan butang dalam tin (potong kecil)
- Daging Kisar ( disangai atau digoreng tanpa minyak terlebih dahulu bersama serbuk oregano dan serbuk lada hitam)
- Sosej ayam (direbus dan dipotong halus)
- Cheese Mozzarella
Note: optional untuk kawan-kawan nak topping kan apa atas pizza tu, ikut kegemaran masing-masing)

 Dah siap.. ^__^

 Cara-Cara:  
(adunan tersebut boleh dapat untuk buat 2 biji pizza menggunakan pemanggang ajaib ni.
- satukan tepung, yis, gula dan garam dalam 1 bekas. Gaul ratakan.
- Masukkan minyak zaitun. ratakan lagi.
- Masukkan pula air dan uli hingga jadi doh yg bentuk elastik. x lembik, x keras ye :)
- biarkan seketika doh mengembang (tutup bekas)
- Apabila doh dah naik, tumbuk2 sedikit bagi udara dalamnya keluar ;)
- Canaikan doh ke dalam pemanggang setebal lebih kurang 2cm. ummi buat nipis je. nak bagi crunchy sikit :)
- Biarkan seketika hingga doh naik sekali lg.
- Kemudian boleh sapukan sos pizza. (umi guna sos spagetti cendawan je, apa yg ada kt dapur. ;))
- Taburkan pula daging cincang yg telah siap disangai atau digoreng tanpa minyak bersama serbuk oregano dan sedikit serbuk lada hitam.
- Taburkan pula sosej. Dan Cendawan butang atau shitake. (potong halus)
- Tambahan: Kawan-kawan boleh juga masukkan nenas, cili benggala merah atau sos cili untuk rasa yg lebih enak! (ummi sempoi je, guna bahan yg ada kat rumah, next time cuba, boleh buat beria-beria sikit. heh.. :D
- Ok akhir sekali Taburkanlah Cheese Mozzarella. Tutup pemanggang. Bakar dengan api yg sangat kecil. Dalam lebih kurang 20-30 minit dah siap.!

Note: (1) ummi buat roti gulung sosej untuk another part dari doh tu. macam gambar kat atas sekali tu. pizza mini pun boleh buat. Cubalah! Kalau kawan-kawan yang guna oven tu, bakarnya macam biasalah. (ummi xde oven, jadi x tahu berapa suhu nak guna untuk oven. tapi yang pastinya, suhunya rendah saja ye ;)

(2) Untuk banyak pilihan pizza, boleh tinjau2 laman MyResepi ye. Banyak kat situ. ^^















Tuesday, October 2, 2012

Roti Bakar Pizza


Assalamu'alaikum..

Ha.. yang hari ni menu, simple saja dan sempoi pastinya ye..! hehe. Buat sarapan pagi untuk anakanda dan suami tercinta sebelum ke tempat kerja dan ke sekolah. Anakanda berdua tu memang favourite diorang lah ni! Seronoklah umminya tengok anaknya berselera... almaklum.. kedua-duanya baru baik demam.. Termasuklah abinya juga.. ^^

Bahan-Bahan:
- Beberapa keping roti gardenia (ikutlah berapa nak buat)
- Sosej ayam atau daging (ummi guna Ramli punya)
- Cheese Mozzarella
- Sos Cili
- Mayonnaise


Cara-Cara:
- rebus dahulu sosej dan potong nipis2
- ambil sekeping roti dan susunkan sosej atasnya
- letakkan mayonnaise, kemudian sos cili dan akhir sekali taburkan cheese Mozzarella
- Bakar di atas pemanggang atau mana2 barang masakan yg sesuai untuk dibakar. Oven pun boleh. Suhu rendah saja cukup. Bakar dalam 5 minit saja dengan api sederhana.
- Ummi guna Pemanggang Ajaib Are Ikan saja. Mudah, Cepat dan Berbaloi! heheh ^^

Ok, Selamat Mencuba!!

Opps.. oh ya, dah daftar untuk Cabutan Bertuah Rempah Mee Bandung Odeon?? Mari cuba, mana tahu ada rezekinya... tiap2 bulan akan dibuat cabutan. Menang 2 Paket Rempah family 180gram. :)
Klik SINI..

Ilalliqa'..!











 

Popular Posts

Carrot