salam sejahtera semua...
Kali ni ummi nak share masakan kesihatan... ia juga baik untuk dijadikan sebagai makanan ketika berpantang buat ibu2 selepas bersalin :) idea asal umi baca dari resipi daging singgang ala kelantan dari majalah favourite ummi, Rasa.. ;) dek kerana teringin nk makan singgang bersama sambal budu, umi masaklah ayam yg ada ni untuk dibuatkan singgang! hehe
- beberapa potong ayam (size ikut suka)- kecil sesuai
- 1 biji bawang besar (dipotong bulat)
- 4 ulas bawang putih (dihiris halus)
- sedikit Lengkuas ( dihiris halus)
- sedikit halia (dihiris halus)
- satu sudu ketumbar (tumbuk kasar)
- 2 keping lada kering ( dikerat 3) - lebih pun xpe kalu nak pedas
- 2 asam keping
- 1 liter air
- gula dan garam secukup rasa
Cara-cara:
- Rebus air dalam periuk
- Masukkan ayam, bawang putih, lengkuas, halia, cili kering, ketumbar, asam keping
- Dah nak masak, masukkan bawang merah dan perasakan dengan garam dan gula secukupnya
- biarkan mendidih lagi hingga ayam sudah masak. siap!
p/s: singgang boleh ganti ayam dengan daging dan ikan ;)
- ditambah makan bersama sambal budu... sangat lazizzz, heh!! ;)
2 comments:
salam ziarah dan kenal...
sy try ayam singgang ni semalam. berselera makan....geng dgn sambal belacan. :)
sy minta izin copy ye..
tq.
wslm pn suzi...
:) salam perkenalan jg...
alhamdulillah ...selera kn makan panas2..?
silakan sj share jika nak.. :)
sy jg selalu ikut resepi2 msakn pn suzi...amat menyelerakn sume..cume blum brkesempatan lg nk cuba..dlm pantang lg ni.. ;)
Post a Comment