Subscribe:

Ads 468x60px

Tuesday, April 6, 2010

Kaswi

Resipi yang umi ambil dari salah satu laman web masakan pilihan umi tapi umi ada tambah kurangkan dalam bahan2nya berdasarkan apa yang umi teliti ketika mencubanya sendiri. Dan juga bahan2nya apa yang umi ada di sini. ;)

Bahan A:
- 4 cawan air
- 1 cawan gula pasir
- 1/2 cawan gula merah@gula melaka - umi guna gula merah biasa je
- daun pandan - yg ada di bawa dari malaysia, kalu xde blh guna perasa pandan sikit, xde pn xpe.

Bahan B:
- 2 cawan tepung gandum
- 1/2 cawan tepung ubi@tapioca
- sesudu kapur makan- bw dr malaysia

Note: - cawan tu, umi guna satu saiz jenis cawan je untuk semua sukatan
- boleh tambah gula kalau rasa bancuhan kurang manis

Cara-Cara:
- panaskan pengukus sementara nak bancuh bahan2 tadi
- sapukan sedikit minyak pada loyang yang akan diletak bancuhan sebelum di kukus
- campurkan semua bahan2 dalam satu bekas
- kacau rata
- tapiskan ke dalam loyang tadi
- kukus hingga 30 minit atau sehingga masak
- biarkan sejuk, barulah dipotong

- selamat mencuba! :)

No comments:

Popular Posts

Carrot