Subscribe:

Ads 468x60px

Wednesday, April 14, 2010

Mee Tom Yam Cina

Resipi kali ini ada sedikit kelainan.. Tambahan susu cair di dalam resipinya memberikan kelainan pada rasanya berbanding rasa Tom yam yang biasa kita makan. Resipi umi baru cuba je setelah mendapatkannya dari majalah Rasa kegemaran umi keluaran februari 2010 yang berkongsi resipi dari Masakan Baba dan Nyonya :) Kalau dalam resipi tersebut, mengenakan Bihun TomYam seafood, Umi pula seperti biasa menukarkannya sedikit tanpa ubah perasa asalnya. Umi cuma guna udang dan tambah daging serta ayam sikit. Kat sini terlalu mahal nak dapatkan makanan seafood fresh, jadi umi cuma gunakan udang Mujammad (beku). ;)

Bahan A:
- 3 sudu besar pes tom yam
- 1 batang serai di titik
- beberapa helai daun limau purut
- sedikit lengkuas (umi guna yg kering yg di bawa dr msia)
- 1 biji bawang besar di hiris
- Cendawan butang dalam Tin (kalau yg segar lagi bagus)
- 1 batang carrot @ lebih dipotong panjang
- cili api (ikut suka)
- Daging yg dipotong kecil
- daging ayam yang dipotong kecil
- Udang

Bahan B:
- Sos Ikan (ikut kuantiti kuah)
- air limau nipis @ lemon
- serbuk ayam
- 1 cawan susu cair
- 1@ 2 biji tomato dipotong 4

Cara-Cara:
- Panaskan air dalam periuk
- kemudian masukkan semua bahan A (seeloknya masukkan dahulu daging, dah agak empuk baru masukkan ayam dan udang)
- Biarkan hingga mendidih dan perasakan dengan sos ikan, serbuk ayam (kalu suka) serta air limau dan tomato.
- didihkan hingga masak
- Tutup api. Bolehlah masukkan susu cair tadi dan kacau hingga rata.
- Bolehlah dihidangkan dengan Mee @ spagetti dan taburkan bersama daun keumbar atau daun bawang. =)

Trylah.. rasanya sedikit kelainan tapi best juga.. :D

No comments:

Popular Posts

Carrot