Subscribe:

Ads 468x60px

Wednesday, May 2, 2012

Laksa Goreng


Lama dah nak buat laksa goreng ni.. minggu lepas baru sempat.. Guna laksa penang yang size kecil tu.

Rasanya yang lembut pada mee laksa itu, terbitkan rasa kelainan beza makan mee goreng biasa.

Saya buat simple je ni.. Takde sayur, cuma masukkan udang dan fish cake saja. Anda boleh masukkan taugeh dan daun kucai jika nak. Kebetulan stok di rumah tiada masa ni, jadi tak bubuhlah sayuran tu ;)

Ok, Jom masak!





Bahan-bahan:
- 1 paket Laksa penang (direndam bersama air panas hingga lembut)
   - boleh juga direbus dahulu.
- 1 biji bawang besar (kuning)
- 4 ulas bawang putih
- Udang (dibersihkan)
- 1 paket fish cake (dipotong kecil)
- Kicap manis
- sos tiram
- sos cili
- sedikit cili boh (cili kering jika nak tambah pedas)
- taugeh dan daun kucai (optional)
- garam dan gula secukup rasa
- 2 @ lebih cawan air
- minyak untuk tumis



Cara-Cara:
- Toskan dahulu laksa tadi.
- Tumbuk lumat atau blend bawang-bawang
- Tumis dengan sedikit minyak atau secukupnya hingga naik bau (tumis sekali dgn cili kering jika mahu)
- masukkan fish cake, kacau rata.
- Masukkan sos cili, sos tiram dan kicap. Kacau rata.
- Masukkan sedikit air (2 cawan)
- Masukkan pula udang tadi
- kemudian baru masukkan mee laksa tadi, gaul rata.
- perasakan dengan garam dan gula secukupnya
- masukkan taugeh dan daun kucai
- bagi yang gemar goreng basah, boleh lebihkan air sedikit.
- Kacau rata dan tunggu hingga benar2 masak.
- Angkat dan hidangkan

taburkan bawang goreng dan daun ketumbar

Selamat menjamu selera! ^___^

Note: Jika ada stok sos perencah char kuey teow, menjadikan hidangan anda tak kurang lazatnya! Saya gunakan Perencah Otaku Resources. Cuba cari di Halal Mart berdekatan anda.




2 comments:

Chik Mimi said...

hubby's aunty suka buat laksa goreng nyum nyum

Unknown said...

Best kan aunty..? yum2x.. kurang sikit muak banding makan mee kuning :)

Popular Posts

Carrot