Wednesday, May 2, 2012
Laksa Goreng
Lama dah nak buat laksa goreng ni.. minggu lepas baru sempat.. Guna laksa penang yang size kecil tu.
Rasanya yang lembut pada mee laksa itu, terbitkan rasa kelainan beza makan mee goreng biasa.
Saya buat simple je ni.. Takde sayur, cuma masukkan udang dan fish cake saja. Anda boleh masukkan taugeh dan daun kucai jika nak. Kebetulan stok di rumah tiada masa ni, jadi tak bubuhlah sayuran tu ;)
Ok, Jom masak!
Bahan-bahan:
- 1 paket Laksa penang (direndam bersama air panas hingga lembut)
- boleh juga direbus dahulu.
- 1 biji bawang besar (kuning)
- 4 ulas bawang putih
- Udang (dibersihkan)
- 1 paket fish cake (dipotong kecil)
- Kicap manis
- sos tiram
- sos cili
- sedikit cili boh (cili kering jika nak tambah pedas)
- taugeh dan daun kucai (optional)
- garam dan gula secukup rasa
- 2 @ lebih cawan air
- minyak untuk tumis
Cara-Cara:
- Toskan dahulu laksa tadi.
- Tumbuk lumat atau blend bawang-bawang
- Tumis dengan sedikit minyak atau secukupnya hingga naik bau (tumis sekali dgn cili kering jika mahu)
- masukkan fish cake, kacau rata.
- Masukkan sos cili, sos tiram dan kicap. Kacau rata.
- Masukkan sedikit air (2 cawan)
- Masukkan pula udang tadi
- kemudian baru masukkan mee laksa tadi, gaul rata.
- perasakan dengan garam dan gula secukupnya
- masukkan taugeh dan daun kucai
- bagi yang gemar goreng basah, boleh lebihkan air sedikit.
- Kacau rata dan tunggu hingga benar2 masak.
- Angkat dan hidangkan
taburkan bawang goreng dan daun ketumbar
Selamat menjamu selera! ^___^
Note: Jika ada stok sos perencah char kuey teow, menjadikan hidangan anda tak kurang lazatnya! Saya gunakan Perencah Otaku Resources. Cuba cari di Halal Mart berdekatan anda.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Popular Posts
-
p/s: gambar agak comot (dlm periuk besar lg..uhuks) gambar ni masa masak memasak kenduri aqiqah untuk anak sedara umi, widad adlina tempoh h...
-
Ok, yang ni pula Ikan makarel masak singgang kering. Actually kalau di malaysia kita guna ikan tongkol, tapi di sini cume ada jual ikan maka...
-
Bahan-Bahan: - Tempe x2 - dipotong dadu atau nipis dan digoreng dahulu. - 1 bungkus cendawan tiram - dicarik2 - 1 mangkuk ikan bilis...
-
kepelbagaian resepi menggunakan mee segera :-) Bahan-Bahan: - 5 atau lebih ekor sotong (kalau boleh yg besar) - mee segera Tom Yam Adabi (op...
-
Bahan-bahan: - Setengah ekor ayam - 1-2 biji bawang besar - 4 ulas bawang putih - 3 sudu besar tempoyak - 2 inci kunyit hidup - 5 biji cili ...
-
salam bahagia semua.. kali ini saya masukkan pula resipi salah satu masakan tradisional arab jordan iaitu Mansaf. memang favourite kebanyaka...
-
Salam 'alaik abadan.. ha, yang ni pula resipi yang saya godek2 sendiri lagi hasil dari pencarian di internet dan juga tambahan pengalama...
-
Lama dah nak buat laksa goreng ni.. minggu lepas baru sempat.. Guna laksa penang yang size kecil tu. Rasanya yang lembut pada mee laksa...
-
Ok, semalam ummi sempat juga buat tiramisu yang dah lama ummi nak buat, tapi asyik tak buat-buat.. hehe... ummi dapat idea ni dari umi_e d...
-
Ummi dapat idea ni ms tonton rancangan Resepi Ummi di TV Al-Hijrah baru2 ni.. Memandangkan di rumah belum ada acuan bakar tu, mereka gunak...
2 comments:
hubby's aunty suka buat laksa goreng nyum nyum
Best kan aunty..? yum2x.. kurang sikit muak banding makan mee kuning :)
Post a Comment