Subscribe:

Ads 468x60px

Friday, April 6, 2012

Peria Goreng Berlada Tempoyak



Kali ini kita olah sikit masakan untuk peria. Yang Pahit, Tapi banyak Khasiatnya! orang-orang tua kata, ubat awet muda... ;)

Ummi memang gemar makan peria.. sejak remaja dulu..mak selalu masak goreng berlada bersama telur. Pahit-pahit pun ummi makan juga.. sedap lah! Tapi hari ni ummi tukarkan dengan tempoyak! maklum.. stok tempoyak banyak lagi, yg dikirim dr Perak! :D

Tips: Ha, nak kurangkan kepahitannya tu, sebelum masak, kita rendam dulu dengan air garam... :)


Ok, Jom Masak!

Bahan-bahan:
- 2 biji peria size sederhana
- 1/2 biji bawang besar/3 biji bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 5 atau lebih biji cili api
- sedikit sos tiram
- 2 sudu besar tempoyak
- sedikit ikan bilis
- 1 keping asam keping
- garam dan gula secukup rasa
-sedikit minyak untuk menumis


Cara-Cara:
- Blend atau tumbuk lumat bawang2 bersama cili api dan ikan bilis
- tumiskan atas kuali hingga naik bau
- Masukkan asam keping dan tempoyak. Kacau dan Ratakan
- Masukkan sos tiram sedikit.
- kemudian baru Masukkan peria. Kacau.
-(masukkan sedikit air jika perlu)
- Perasakan dengan sedikit garam dan gula secukupnya
- Tutup sebentar dengan penutup kuali.
- Angkat, siap!






No comments:

Popular Posts

Carrot