Bahan-bahan (sup ayam):
- seekor ayam di potong 4
- 4 Ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 1 inci lengkuas
- 1 batang serai
- 2 biji bawang besar (dipotong atau diblend sekali)
- 1 ulas kayu manis
- 3 ulas bunga lawang
- 5 biji buah pelaga
- sedikit bunga cengkih (optional)
- 1 sudu kecil serbuk jintan manis
- 1 sudu kecil serbuk jintan hitam
- 1 sudu kecil serbuk ketumbar
- 1 sudu kecil serbuk lada hitam
- air (kuantiti mengikut saiz periuk (medium)
- sedikit minyak untuk menumis
Bahan Nasi Impit:
- boleh rujuk di sini... :)
Bahan Tambahan:
- So Hon di goreng
- kacang tanah digoreng
- Daun sup atau daun bawang atau daun ketumbar ikut selera
- Taugeh
- ayam yg diracik
- sambal kicap
- bawang goreng
Cara-cara (sup):
- Tumbuk / Blend lumat bawang putih, lengkuas, halia dan serai. Boleh kalau nak blend sekali bawang besar (ikut suka). saya suka dipotong2 saja.
- Tumiskan bersama dengan sedikit minyak bersama jintan2, serbuk ketumbar, serbuk lada hitam, kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga.
- naik bau, masukkan air
- Masukkan ayam. masak hingga ayam masak
- perasakan dengan garam, gula dan serbuk perasa(optional) saya guna serbuk hilal ;)
- Keluarkan ayam. Biarkan sejuk seketika kemudian racik2 isinya...
Ok, siap.
Dah boleh makan bersama nasi impit dan bahan-bahan tambahan tadi.. :D
Tips: untuk buat bawang goreng rangup tahan lama:
- Bawang yg sudah di potong halus digaulkan bersama tepung beras@tepung gandum. Dan goreng hingga warnanya keperangan.. :)
No comments:
Post a Comment