Subscribe:

Ads 468x60px

Saturday, May 9, 2009

:: IKAN MAKAREL MASAK SINGGANG KERING::

Ok, yang ni pula Ikan makarel masak singgang kering. Actually kalau di malaysia kita guna ikan tongkol, tapi di sini cume ada jual ikan makarel. mujammad lak tu. xpelah..sekurang2nya masih ada ikan untuk hilangkan rasa rindu 'ikan segar' di Tanah Air.. ;)
Khas buat kawan yang sedang berpantang :)


Bahan-Bahan:
- seekor ikan makarel yg siap dipotong 4
- 1 biji Bawang besar dihiris
- 4 biji bawang putih dihiris
- 3 inci halia dihiris kecil nipis
- satu mangkuk kecil air asam jawa
- 2 sudu serbuk kunyit
- 1 batang serai dititik
- 2 cawan air
- garam dan gula secukup rasa
- 2 inci lengkuas (kalu ada bawalah dr Malaysia, sini xde jual)
- sedikit minyak untuk menumis

Cara-Cara:

- panaskan minyak untuk menumis bawang2, halia, lengkuas, serai dan serbuk kunyit
- hingga naik bau
- masukkan ikan makarel
- masukkan air, garam dan gula
- masak hingga kuah agak kering dan ikan cukup masak (tambah sikit air kalu ikan x cukup masak)
- ok, siap! simple.

*p/s: kat perantauan ni, gunalah bahan apa yang ada je..huhu..asal dapat rasa juga masakan melayu kita.. hihii.. kena kreatif kan? ;)

No comments:

Popular Posts

Carrot