alhamdulillah ummi try satu resipi baru hasil carian di internet.. resepi untuk daging kambing.. selalu buat sup atau kari saja.. boring pulak.. nak cuba buat resepi lain untuk daging kambing.. Ummi terjumpa satu resepi baru istimewa ni oleh koleksi resepi pak long.. menggunakan bahan kari+kurma+tomato puree.. memang berlainan rasanya tapi sedappp... :) selamat mencuba!
Kambing Masak Tomato Istimewa
Bahan-Bahan:
500 gm Daging Kambing (dipotong dadu)1 s/b Serbuk Kari
1 s/b Serbuk Kurma
1/2 s/b Serbuk Cili (saya tak masukkan)
9 s/b Sos Tomato (atau 5 s/b tomato puri)
1 biji Bawang Besar - atau 5 biji Bawang merah (dicincang)
3 ulas Bawang Putih (dicincang)
1 inci Halia (dicincang)
1 biji Kentang (dipotong 8) (saya tak masukkan)
1 helai Daun Pandan
1 inci Kayu Manis
3 biji Buah Belaja
1 biji Bunga Lawang
3 biji Bunga Cengkih
7 s/b Minyak Masak
500 ml Air Kosong
Garam secukup rasa
Cara-cara:
- Masukkan minyak ke dalam kuali dan masukkan daun pandan.
- Tumiskan halia, bawang puting dan bawang besar. Kemudian masukkan kayu manis, buah belaga, bunga lawang dan bunga cengkih. Tumis sehingga naik bau.
- Masukkan serbuk kari serta serbuk kurma. Campurkan sedikit air. Masakkan sehingga naik minyak.
- Masukkan daging kambing dan gaul sehingga rata. Campurkan sos tomato dan sedikit garam. Tuangkan 100 ml air dan gaul. Tutup kuali dan biarkan selama 10 minit.
- Masukkan kentang dan tambahkan lagi 200 ml air. Gaul dan biarkan selama 20 minit atau sehingga daging dan kentang empuk.
note: gambar masakan x sempat nak snap.. huhu..
No comments:
Post a Comment