Subscribe:

Ads 468x60px

Tuesday, December 21, 2010

:: Murtabak Roti Sardin ::


Resipi ini ummi dapat idea dari teman sekuliah ummi waktu di uia dulu, nik zakuan.. Resepinya menggunakan biskut marry @ jacob's tapi ummi gunakan roti yg mana sedia maklum, negara arab ni makanan asasinya adalah roti..! so, roti banyak, ummi gunakan apa yang ada saja.. ;) untuk yang ummi buat ni, ummi masukkan saja apa bahan yang ada di rumah. ",)

sardin pula ummi beli di pasar raya terdekat ni saja.. barang import dari filipina (ada cop halal bhgn jabatan islam sana) huhu..

ok, jom mula masak!


Bahan:
- satu biji bawang besar dipotong dadu
- 3 ulas bawang putih dihiris
- 2 tin kecil sardin
- 2 sudu besar serbuk kari
- 1 tangkai daun bawang dihiris kecil
- roti secukupnya
- 5 biji telur (dipukul sebati)
- susu cair secukupnya untuk celup roti
- garam dan gula secukupnya


Cara-Cara:
- sapukan loyang sedikit minyak atau butter
- roti dipotong sederhana kecil dan celup ke dalam susu cair tadi (asal lembab saja, x perlu byk)
- tumiskan bawang besar, bawang putih, serbuk kari. masukkan sardin dan hancur2kan..masukkan hirisan daun bawang (optional). jika perlu,masukkan sedikit air agar tidak kering tumisannya. perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
- susun roti atas loyang.
-masukkan pula bahan tumis tadi..ratakan
-pecahan telur dan taburkan atas sekali
- bakar di dalam oven lebih kurang 30 minit pada suhu 120 atau sehingga ianya masak
- sejukkan sebentar, then boleh dipotong2 dan dihidangkan.. nak mkan panas2 lagi best!!

No comments:

Popular Posts

Carrot