Wednesday, March 21, 2012
Puding Pisang (Agar-Agar)
Bahan-bahan:
- 1/2 agar-agar kering (yg 20g tu)
- Air secukupnya (dlm 8-10 cawan air)
- 1 tin susu cair
- 1-2biji pisang (tgk size)
- 2 sudu besar gula
- 1 sudu teh perisa vanilla
- pisang untuk tambahan
Cara-Cara:
- Blend pisang hingga hancur
- Didihkan air dalam periuk dan masukkan agar-agar.
- Api perlahan dan kacau hingga agar-agar hancur
- Masukkan susu cair dan pisang yg telah diblend
- Masukkan gula dan vanilla. Kacau hingga rata dan mendidih
- Tutup api
- Curahkan dalam bekas. Boleh masukkan pisang tambahan yang siap dipotong kecil sekali.
- Sejukkan dan masukkan dalam peti sejuk. Boleh dinikmati! ^___^
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Popular Posts
-
p/s: gambar agak comot (dlm periuk besar lg..uhuks) gambar ni masa masak memasak kenduri aqiqah untuk anak sedara umi, widad adlina tempoh h...
-
Ok, yang ni pula Ikan makarel masak singgang kering. Actually kalau di malaysia kita guna ikan tongkol, tapi di sini cume ada jual ikan maka...
-
Bahan-Bahan: - Ikan Kembong (option berapa ekor) - 1 biji bawang besar dikisar - sedikit belacan secukup rasa (dikisar) - satu sudu makan ci...
-
Alhamdulillah.... hari ni kita cuba bakar Pizza pula.. Pizza Mushroom yg sempoi pastinya. Mudah dan cepat! InsyaAllah. Ummi seperti bi...
-
salam.. belajar resipi ni dari bonda tersayang.. kalau hari raya selalu mak akan buat. sebab anak-anaknya suka makan dengan nasi impit! Pada...
-
Kalau selalu kita masakkan itai salai ni dengan masak lemak cili api, arini kita cuba buat itik salai masak sambal merah pula. :) Bahan-Baha...
-
gambar hiasan mari membuat laksa johor..simple dan ringkas... x perlu bahan2 yang remeh dan susah nak jumpa.. ini khususnya buat teman2 ...
No comments:
Post a Comment