Subscribe:

Ads 468x60px

Wednesday, July 14, 2010

Ayam Singgang

salam sejahtera semua...

Kali ni ummi nak share masakan kesihatan... ia juga baik untuk dijadikan sebagai makanan ketika berpantang buat ibu2 selepas bersalin :) idea asal umi baca dari resipi daging singgang ala kelantan dari majalah favourite ummi, Rasa.. ;) dek kerana teringin nk makan singgang bersama sambal budu, umi masaklah ayam yg ada ni untuk dibuatkan singgang! hehe


Bahan-bahan:
- beberapa potong ayam (size ikut suka)- kecil sesuai
- 1 biji bawang besar (dipotong bulat)
- 4 ulas bawang putih (dihiris halus)
- sedikit Lengkuas ( dihiris halus)
- sedikit halia (dihiris halus)
- satu sudu ketumbar (tumbuk kasar)
- 2 keping lada kering ( dikerat 3) - lebih pun xpe kalu nak pedas
- 2 asam keping
- 1 liter air
- gula dan garam secukup rasa

Cara-cara:
- Rebus air dalam periuk
- Masukkan ayam, bawang putih, lengkuas, halia, cili kering, ketumbar, asam keping
- Dah nak masak, masukkan bawang merah dan perasakan dengan garam dan gula secukupnya
- biarkan mendidih lagi hingga ayam sudah masak. siap!

p/s: singgang boleh ganti ayam dengan daging dan ikan ;)
- ditambah makan bersama sambal budu... sangat lazizzz, heh!! ;)

2 comments:

Suzi said...

salam ziarah dan kenal...
sy try ayam singgang ni semalam. berselera makan....geng dgn sambal belacan. :)
sy minta izin copy ye..

tq.

Unknown said...

wslm pn suzi...
:) salam perkenalan jg...
alhamdulillah ...selera kn makan panas2..?
silakan sj share jika nak.. :)

sy jg selalu ikut resepi2 msakn pn suzi...amat menyelerakn sume..cume blum brkesempatan lg nk cuba..dlm pantang lg ni.. ;)

Popular Posts

Carrot