Subscribe:

Ads 468x60px

Sunday, January 9, 2011

Laksa Penang Simple

khusus untuk yang di perantauan yg kurang bahan ;)


Bahan-Bahan:
- 3 ekor ikan makarel (direbus dan diasingkan isi dan tulangnya)
- 3 bawang besar (dikisar)
- 4 ulas bawang putih (dikisar)
- satu sudu besar cili giling atau cili kisar
- satu kuntum bunga kantan (kalau ada)
- segenggam daun kesum (kalau ada)
- 3 keping asam keping
- air secukupnya
- garam dan gula secukup rasa
- perasa (optional) - saya guna serbuk perencah hilal ;)
- mee laksa (direbus dan di tos)
- sedikit minyak untuk menumis

Bahan ulaman:
- daun salad (dihiris nipis kecil)
- timun ( dihiris panjang nipis)
- telur rebus
- lada merah (dipotong nipis serong atau bulat)


Cara-cara:
- isi ikan di blend manakala tulang ikan diblend bersama air rebusan td dan ditapis untuk dapatkan airnya sahaja
- tumiskan bahan kisar serta cili giling hingga naik bau
- masukkan isi ikan yang telah diblend hancur tadi
- masukkan air rebusan tulang yg diblend tadi bersama air rebusan yang berbaki
- tambah air jika terlalu pekat
- masukkan asam keping
- perasakan dengan garam dan gula secukupnya serta bahan perasa jika mahu.
- biarkan hingga mendidih dan masak.
- boleh dihidangkan dengan mee laksa bersama ulaman tadi.
- simple dan ringkas! :)

p/s: ikan makarel beku sini agak hanyir. Untuk elakkan rasa hanyir, masukkan asam keping atau asam jawa semasa merebus ikan. :)

No comments:

Popular Posts

Carrot