Tuesday, November 15, 2011
Peria Goreng Tempoyak
Bahan-Bahan:
- 1 batang peria besar (dipotong halus sedikit)
- 1 biji bawang besar
- 4 ulas bawang putih
- 5-8 biji cili api @ besar (ikut selera pedas masing2)
- 2 sudu besar tempoyak
- 5 biji tomato ceri -dibelah 2
- garam dan gula secukup rasa
- sedikit minyak untuk menumis
- serbuk perencah hilal (optional)
Cara-Cara:
- kisar bawang2, tempoyak dan cili api bersama
- panaskan minyak dalam kuali
- tumiskan bahan2 kisar tadi
- biar naik bau, masukkan sedikit air
- masukkan peria tadi
- kacau.
- perasakan dengan garam, gula dan sedikit serbuk perencah Hilal
- biarkan hingga mendidih, masukkan tomato ceri. tutup api
- siap untuk dihidangkan! makan bersama nasi panas! (sapa suka peria, sukalah kot) hehe
Note: orang kata awet muda makan peria ni... pahit2, tapi banyak khasiatnya! tips nak kurangkan rasa pahit, lepas potong tu, rendamkan dahulu dengan air garam sebelum memasak. selamat mencuba!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Popular Posts
-
p/s: gambar agak comot (dlm periuk besar lg..uhuks) gambar ni masa masak memasak kenduri aqiqah untuk anak sedara umi, widad adlina tempoh h...
-
Ok, yang ni pula Ikan makarel masak singgang kering. Actually kalau di malaysia kita guna ikan tongkol, tapi di sini cume ada jual ikan maka...
-
Bahan-Bahan: - Ikan Kembong (option berapa ekor) - 1 biji bawang besar dikisar - sedikit belacan secukup rasa (dikisar) - satu sudu makan ci...
-
Alhamdulillah.... hari ni kita cuba bakar Pizza pula.. Pizza Mushroom yg sempoi pastinya. Mudah dan cepat! InsyaAllah. Ummi seperti bi...
-
salam.. belajar resipi ni dari bonda tersayang.. kalau hari raya selalu mak akan buat. sebab anak-anaknya suka makan dengan nasi impit! Pada...
-
Kalau selalu kita masakkan itai salai ni dengan masak lemak cili api, arini kita cuba buat itik salai masak sambal merah pula. :) Bahan-Baha...
-
gambar hiasan mari membuat laksa johor..simple dan ringkas... x perlu bahan2 yang remeh dan susah nak jumpa.. ini khususnya buat teman2 ...
No comments:
Post a Comment