Subscribe:

Ads 468x60px

Tuesday, November 15, 2011

Peria Goreng Tempoyak


Bahan-Bahan:

- 1 batang peria besar (dipotong halus sedikit)
- 1 biji bawang besar
- 4 ulas bawang putih
- 5-8 biji cili api @ besar (ikut selera pedas masing2)
- 2 sudu besar tempoyak
- 5 biji tomato ceri -dibelah 2
- garam dan gula secukup rasa
- sedikit minyak untuk menumis
- serbuk perencah hilal (optional)


Cara-Cara:
- kisar bawang2, tempoyak dan cili api bersama
- panaskan minyak dalam kuali
- tumiskan bahan2 kisar tadi
- biar naik bau, masukkan sedikit air
- masukkan peria tadi
- kacau.
- perasakan dengan garam, gula dan sedikit serbuk perencah Hilal
- biarkan hingga mendidih, masukkan tomato ceri. tutup api
- siap untuk dihidangkan! makan bersama nasi panas! (sapa suka peria, sukalah kot) hehe


Note: orang kata awet muda makan peria ni... pahit2, tapi banyak khasiatnya! tips nak kurangkan rasa pahit, lepas potong tu, rendamkan dahulu dengan air garam sebelum memasak. selamat mencuba!

No comments:

Popular Posts

Carrot