Subscribe:

Ads 468x60px

Wednesday, January 11, 2012

Ayam Singgang Tempoyak Ummi



Bahan-bahan:

- Setengah ekor ayam
- 1-2 biji bawang besar
- 4 ulas bawang putih
- 3 sudu besar tempoyak
- 2 inci kunyit hidup
- 5 biji cili api
- sedikit halia
- 2 batang serai (dititik)
- 2 keping asam keping
- 1 sudu gula
- garam secukup rasa
- air secukupnya




Cara-Cara:
- Potong ayam mengikut selera masing dan bersihkan
- Blend bawang besar, bawang putih, kunyit, halia, cili api bersama dengan tompayak
- Masukkan ayam dan bahan kisar dalam periuk
- gaulkan rata. masukkan lagi air secukupnya
- masak atas api dan tunggu mendidih
-masukkan asam keping,serai. Perasakan garam dan gula.
- Tunggu ayam empuk, tutup api. Siap!



Note: Rahsia ayam? ha..kali ni umi guna Ayam Radix Organik HPA.. erm..rasanya memang fresh sekali! seakan2 ayam kampung lak..kenyal2 dagingnya tapi empuk! anda dah cuba..? mencari yg halal itu fardhu buat kita org Islam.. Dengan ayam Organik, tiada lagi ragu, insyaAllah halalan toiyiban! (^____^)





No comments:

Popular Posts

Carrot