Subscribe:

Ads 468x60px

Thursday, June 14, 2012

Sotong Masak Serai


Ok, hari ni masak masakan sempoi juga seperti biasa. Sotong Masak Serai. Idea ni dapat daripada seorang kawan sekuliah di uia dulu, Puan Siti Selihah. Tapi biasalah, saya ubah2 sikit mengikut selera saya ;) Selalu kita buat masak sambal, kari atau goreng je kan... arini saya tertarik nak cuba buat menu ni. Rebus je. Sihat! :)

Bahan-Bahan: [bergantung byk mana sotong yg nak dimasak]
- 1/2 kg sotong
- 4 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 2 batang serai
- 1 keping asam (optional-nak bg hilang rasa hanyirnya)
- beberapa biji cili api (optional)
- satu sudu makan sos tiram @ kicap (optional)
- garam dan gula secukup rasa
- air secukupnya

Cara Penyediaan:

- Sotong dibersihkan, dipotong kecil
- Masukkan ke dalam periuk yang berisi air (secukupnya)
- Bawang merah dan bawang putih ditumbuk lumat
- Masukkan ke dalam periuk berisi sotong tadi
- Masakkan di atas api
- Masukkan serai, asam keping dan cili api ( saya x potong, masuk sebiji-sebiji)
- Kemudian masukkan sos tiram, garam dan gula secukup rasa
- Masak hingga mendidih dan sotong empuk. Masak sotong tak perlu lama, sebab kalau lama sangat, nanti isi sotong akan jadi keras.
- siap!










1 comment:

Leadership Developmant Training said...

alam sukses gan, bagi2 motivasi .,
Hargailah hari kemarin,mimpikanlah hari esok, tetapi hiduplah untuk hari ini.,
ditunggu kunjungan baliknya gan .,.

Popular Posts

Carrot