Tuesday, December 6, 2011
Cekodok Ikan Bilis Kentang Sadri
Bahan-Bahan: 5-6 org makan
- 1/2 kg tepung gandum
- 1 biji bawang besar kuning
- 1@2 batang saderi
- 2 biji kentang
- segenggam ikan bilis
- satu sudu kecil garam
- 1 sudu perencah hilal (serbuk perencah) - optional
- 1 biji telur
- 3-5 gelas air panas
Cara-Cara:
- bawang,batang saderi,kentang dipotong dadu kecil
- ikan bilis dibelah2 kecil
- masukkan tepung, bahan2 di atas dalam mangkuk
- pecahkan telur, masukkan garam serta perencah
- gaulkan rata.
- masukkan air panas sikit demi sedikit hingga adunan menjadi (tidak terlalu lembik dan tidak terlalu pekat)
- sudah boleh menggoreng.
note: penggunaan air panas untuk memastikan pastur cekodok kita tu nanti tahan lembutnya lebih lama.. memang takkan keras :-) anak2 kecil pasti suka! ^__^
<< Dapatkan set Pen Al-Quran Digital dengan harga tawaran yang istimewa Di SINI!! >>
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Popular Posts
-
p/s: gambar agak comot (dlm periuk besar lg..uhuks) gambar ni masa masak memasak kenduri aqiqah untuk anak sedara umi, widad adlina tempoh h...
-
Ok, yang ni pula Ikan makarel masak singgang kering. Actually kalau di malaysia kita guna ikan tongkol, tapi di sini cume ada jual ikan maka...
-
Bahan-Bahan: - Ikan Kembong (option berapa ekor) - 1 biji bawang besar dikisar - sedikit belacan secukup rasa (dikisar) - satu sudu makan ci...
-
Alhamdulillah.... hari ni kita cuba bakar Pizza pula.. Pizza Mushroom yg sempoi pastinya. Mudah dan cepat! InsyaAllah. Ummi seperti bi...
-
salam.. belajar resipi ni dari bonda tersayang.. kalau hari raya selalu mak akan buat. sebab anak-anaknya suka makan dengan nasi impit! Pada...
-
Kalau selalu kita masakkan itai salai ni dengan masak lemak cili api, arini kita cuba buat itik salai masak sambal merah pula. :) Bahan-Baha...
-
gambar hiasan mari membuat laksa johor..simple dan ringkas... x perlu bahan2 yang remeh dan susah nak jumpa.. ini khususnya buat teman2 ...
No comments:
Post a Comment