Tuesday, December 6, 2011
Cekodok Ikan Bilis Kentang Sadri
Bahan-Bahan: 5-6 org makan
- 1/2 kg tepung gandum
- 1 biji bawang besar kuning
- 1@2 batang saderi
- 2 biji kentang
- segenggam ikan bilis
- satu sudu kecil garam
- 1 sudu perencah hilal (serbuk perencah) - optional
- 1 biji telur
- 3-5 gelas air panas
Cara-Cara:
- bawang,batang saderi,kentang dipotong dadu kecil
- ikan bilis dibelah2 kecil
- masukkan tepung, bahan2 di atas dalam mangkuk
- pecahkan telur, masukkan garam serta perencah
- gaulkan rata.
- masukkan air panas sikit demi sedikit hingga adunan menjadi (tidak terlalu lembik dan tidak terlalu pekat)
- sudah boleh menggoreng.
note: penggunaan air panas untuk memastikan pastur cekodok kita tu nanti tahan lembutnya lebih lama.. memang takkan keras :-) anak2 kecil pasti suka! ^__^
<< Dapatkan set Pen Al-Quran Digital dengan harga tawaran yang istimewa Di SINI!! >>
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Popular Posts
-
p/s: gambar agak comot (dlm periuk besar lg..uhuks) gambar ni masa masak memasak kenduri aqiqah untuk anak sedara umi, widad adlina tempoh h...
-
Idea nak masak sotong lemakputih ni lepas teringat beberapa tahun sebelum berangkat ke Jordan, saya pernah makannya di rumah salah seorang l...
-
Bahan-Bahan: (5-6 org makan) - 3 biji bawang besar - 1 labu bawang putih - sedikit lengkuas - diketuk - segenggam udang kering - 5 Kacang p...
-
Kalau selalu kita masakkan itai salai ni dengan masak lemak cili api, arini kita cuba buat itik salai masak sambal merah pula. :) Bahan-Baha...
-
Assalamu'alaikum wrt.. nak buat sambal lak..nak cicah dengan ikan makarel bakar..yum3x... bahan-bahan: - 1 biji cili merah dikisar kerin...
-
Assalamu'alaikum wrt.. Untuk pertama kalinya saya masukkan dahulu semua senarai resipi yang telah saya buat sebelum ni yang saya hanya p...
-
Assalamu'alaikum wrt... Hari ini saya nak berkongsi pula masakan yang sesuai untuk orang dalam berpantang. Actually hari ini saya buatka...
-
Resipi kali ini ada sedikit kelainan.. Tambahan susu cair di dalam resipinya memberikan kelainan pada rasanya berbanding rasa Tom yam yang b...
-
TEMPE . ( Sumber dari kak Noormasri ) Bahan-bahan: 200 g kacang soya 40 g tempe Cara-cara utk buat ragi: Tempe dihiris nipis-nipis kemud...
-
Tauhu Sumbat! owh.. lama betul tak makan... Bila dah nak masuk bulan ramadhan ni, tekak ni terasa sangat nak makan pulak.. hehe.. 'mode&...
No comments:
Post a Comment