Kali ni kita buat sup tulang tanpa gunakan serbuk rempah sup. Boleh pekat dan kow kuahnya..!
Bahan-Bahan:
- 1 kg Daging & Tulang Lembu
- 2 Biji Bawang besar
- 1 labu bawang putih
- sedikit lada hitam (tumbuk)
- sup bunjut
- 2 biji kentang (belah 4)
- 1 kulit kayu manis
- 2 kuntum bunga lawang
- 3 biji cengkih
- 4 biji buah pelaga
- 2 inci halia
- sedikit minyak untuk menumis
- air secukupnya
- daun sup dan bawang goreng (hiasan)
Cara-Cara:
- Bawang Besar, bawang putih dikisar dan ditumis bersama lada hitam hingga naik bau.
- Masukkan kulit manis, bunga lawang, cengkih dan buah pelaga serta serbuk perasa (optional)
- Masukkan daging @ tulang sup tadi. Kacau ratakan.Masukkan halia (pecahkan sikit)
- Masukkan air secukupnya.
- Masukkan sekali sup bunjut tadi.
- Biarkan mendidih. tutup periuk.
- Masukkan kentang tadi pula. Perasakan dengan garam secukup rasa serta sedikit gula bagi rasa imbangan sup tu.
- Didih hingga daging+tulang tu empuk (air akan berkurangan - boleh tambah jika mahu) kuah akan jadi sedikit pekat kerana hasil dari rebusan daging+tulang tu yg lama.
- Bila dah empuk (cucuk dengan garfu untuk tahu lembut atau belum), tutup api.
- masukkan dalam mangkuk.
- hiaskan dengan daun sup dan bawang goreng. Sedia untuk dimakan bersama nasi putihdan sambal kicap! ^___^
<< Dapatkan Jualan Penghabisan Stok Jubah@Abaya Jordan Di SINI>>
No comments:
Post a Comment