Wednesday, May 2, 2012
Laksa Goreng
Lama dah nak buat laksa goreng ni.. minggu lepas baru sempat.. Guna laksa penang yang size kecil tu.
Rasanya yang lembut pada mee laksa itu, terbitkan rasa kelainan beza makan mee goreng biasa.
Saya buat simple je ni.. Takde sayur, cuma masukkan udang dan fish cake saja. Anda boleh masukkan taugeh dan daun kucai jika nak. Kebetulan stok di rumah tiada masa ni, jadi tak bubuhlah sayuran tu ;)
Ok, Jom masak!
Bahan-bahan:
- 1 paket Laksa penang (direndam bersama air panas hingga lembut)
- boleh juga direbus dahulu.
- 1 biji bawang besar (kuning)
- 4 ulas bawang putih
- Udang (dibersihkan)
- 1 paket fish cake (dipotong kecil)
- Kicap manis
- sos tiram
- sos cili
- sedikit cili boh (cili kering jika nak tambah pedas)
- taugeh dan daun kucai (optional)
- garam dan gula secukup rasa
- 2 @ lebih cawan air
- minyak untuk tumis
Cara-Cara:
- Toskan dahulu laksa tadi.
- Tumbuk lumat atau blend bawang-bawang
- Tumis dengan sedikit minyak atau secukupnya hingga naik bau (tumis sekali dgn cili kering jika mahu)
- masukkan fish cake, kacau rata.
- Masukkan sos cili, sos tiram dan kicap. Kacau rata.
- Masukkan sedikit air (2 cawan)
- Masukkan pula udang tadi
- kemudian baru masukkan mee laksa tadi, gaul rata.
- perasakan dengan garam dan gula secukupnya
- masukkan taugeh dan daun kucai
- bagi yang gemar goreng basah, boleh lebihkan air sedikit.
- Kacau rata dan tunggu hingga benar2 masak.
- Angkat dan hidangkan
taburkan bawang goreng dan daun ketumbar
Selamat menjamu selera! ^___^
Note: Jika ada stok sos perencah char kuey teow, menjadikan hidangan anda tak kurang lazatnya! Saya gunakan Perencah Otaku Resources. Cuba cari di Halal Mart berdekatan anda.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Popular Posts
-
p/s: gambar agak comot (dlm periuk besar lg..uhuks) gambar ni masa masak memasak kenduri aqiqah untuk anak sedara umi, widad adlina tempoh h...
-
Ok, yang ni pula Ikan makarel masak singgang kering. Actually kalau di malaysia kita guna ikan tongkol, tapi di sini cume ada jual ikan maka...
-
Bahan-Bahan: - Ikan Kembong (option berapa ekor) - 1 biji bawang besar dikisar - sedikit belacan secukup rasa (dikisar) - satu sudu makan ci...
-
salam.. belajar resipi ni dari bonda tersayang.. kalau hari raya selalu mak akan buat. sebab anak-anaknya suka makan dengan nasi impit! Pada...
-
Kalau selalu kita masakkan itai salai ni dengan masak lemak cili api, arini kita cuba buat itik salai masak sambal merah pula. :) Bahan-Baha...
-
gambar hiasan mari membuat laksa johor..simple dan ringkas... x perlu bahan2 yang remeh dan susah nak jumpa.. ini khususnya buat teman2 ...
2 comments:
hubby's aunty suka buat laksa goreng nyum nyum
Best kan aunty..? yum2x.. kurang sikit muak banding makan mee kuning :)
Post a Comment