resipi ni diminta oleh mama hanin selepas saya ada bagitahunya saya pernah buat ayam kicap singapura.. saya belajar pun dari laman myresipi.com :) adalah sikit ubah2 ikut selera.. beza sikitlah dengan ayam masak kicap biasa.. masa saya buat, kuahnya agak pekat, tapi kalau resipi asal dr wifemuda@myresipi.com, kuahnya cair sikit.. sebab saya kurangkan air kot dan ayam pulak tak digoreng ;) hiii
Bahan- bahan:
- 1/2 ekor ayam ( dipotong 8, dibersihkan dan digoreng )
- 1 sudu kecil serbuk lada sulah
- 5 biji bawang merah ( dikisar )
- 3 biji bawang putih ( dikisar )
- 1 inci halia ( dikisar )
- 2 sudu besar kicap pekat
- 2 sudu besar sos tomato
- 2 biji tomato sederhana besar ( dikisar )
- 3 sudu cili kering yg dikisar ( ikut suka klu nak pedas )
- minyak untuk menumis
- sedikit garamdan gula penambah rasa
- sedikit air
Cara-Cara:
- Panaskan minyak, tumis bahan yg dikisar kecuali tomato. biar hingga naik bau.
- Kemudian masukkan tomato, ayam dan lada sulah.Kacau dan biar beberapa minit.
- Masukkan sedikit air, kicap dan sos. Kacau sebati.
- Masukkan garam secukupnya dan biar ayam empuk....
- Selepas itu bolehlah dihidangkan......
- selamat mencuba..
No comments:
Post a Comment