assalamu'alaikum wrt...
Resipi Ayam kali hari ini adalah masak UNGKEP. Actually resipi asalnya bahan-bahan ditumbuk kasar, tapi maklum kat sini saya tak jumpa penumbuk batu, xde dijual pun (depa orang arab tak guna ;) ). jadi ada lain sikitlah yang saya buat ni.. semuanya saya blend halus sikit.
Bahan-bahan:
- Ayam separuh ekor dikerat sederhana kecil
- 2 Bawang besar dikisar
- 5 Bawang Putih dikisar
- 3 inci halia dikisar
- Jintas manis dan Jintan Putih dikisar
- 2 batang serai dititik
- 2 sudu serbuk kunyit
- 2 asam keping
- satu sudu cili kering @ 2 biji cili merah dikisar (blh tambah nak pedas)
- Garam dan Gula secukup rasa
- air
Cara-Cara:
- Panaskan minyak dalam periuk
- tumiskan semua bahan yang diblend tadi bersama serbuk kunyit, jintan hingga naik bau
- masukkan serai, asam keping dan ayam
- masukkan air sedikit jgn bayak sangat agak-agak nak bg empuk ayam
- Perasakan dengan gula dan garam
- masak hingga agak kering airnya dan kuah pekat.
- siap!
- mudah kan? :)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Popular Posts
-
p/s: gambar agak comot (dlm periuk besar lg..uhuks) gambar ni masa masak memasak kenduri aqiqah untuk anak sedara umi, widad adlina tempoh h...
-
Ok, yang ni pula Ikan makarel masak singgang kering. Actually kalau di malaysia kita guna ikan tongkol, tapi di sini cume ada jual ikan maka...
-
Bahan-Bahan: - Ikan Kembong (option berapa ekor) - 1 biji bawang besar dikisar - sedikit belacan secukup rasa (dikisar) - satu sudu makan ci...
-
Alhamdulillah.... hari ni kita cuba bakar Pizza pula.. Pizza Mushroom yg sempoi pastinya. Mudah dan cepat! InsyaAllah. Ummi seperti bi...
-
salam.. belajar resipi ni dari bonda tersayang.. kalau hari raya selalu mak akan buat. sebab anak-anaknya suka makan dengan nasi impit! Pada...
-
Kalau selalu kita masakkan itai salai ni dengan masak lemak cili api, arini kita cuba buat itik salai masak sambal merah pula. :) Bahan-Baha...
-
gambar hiasan mari membuat laksa johor..simple dan ringkas... x perlu bahan2 yang remeh dan susah nak jumpa.. ini khususnya buat teman2 ...
No comments:
Post a Comment