Subscribe:

Ads 468x60px

Thursday, May 7, 2009

:: AYAM MASAK UNGKEP ::

assalamu'alaikum wrt...

Resipi Ayam kali hari ini adalah masak UNGKEP. Actually resipi asalnya bahan-bahan ditumbuk kasar, tapi maklum kat sini saya tak jumpa penumbuk batu, xde dijual pun (depa orang arab tak guna ;) ). jadi ada lain sikitlah yang saya buat ni.. semuanya saya blend halus sikit.

Bahan-bahan:
- Ayam separuh ekor dikerat sederhana kecil
- 2 Bawang besar dikisar
- 5 Bawang Putih dikisar
- 3 inci halia dikisar
- Jintas manis dan Jintan Putih dikisar
- 2 batang serai dititik
- 2 sudu serbuk kunyit
- 2 asam keping
- satu sudu cili kering @ 2 biji cili merah dikisar (blh tambah nak pedas)
- Garam dan Gula secukup rasa
- air

Cara-Cara:
- Panaskan minyak dalam periuk
- tumiskan semua bahan yang diblend tadi bersama serbuk kunyit, jintan hingga naik bau
- masukkan serai, asam keping dan ayam
- masukkan air sedikit jgn bayak sangat agak-agak nak bg empuk ayam
- Perasakan dengan gula dan garam
- masak hingga agak kering airnya dan kuah pekat.
- siap!
- mudah kan? :)

No comments:

Popular Posts

Carrot