Namanya ayam masak lemak cili api sweileh sebabnya resipinya dah sedikit berubah dari idea asal kak ngah saya (actually dari belah suaminya, org Kuala Pilah). Biasalah bila dah duduk sini, banyak masakan terpaksa digodek sendiri sementelah barang2 yang diperlukan tiada terdapat di bumi Amman ni.. ;)
Jadi, saya sukalah buat ikut selera saya.. erm, sesiapa yang nak try, ahleen.. kot2 tepati citarasa..?
Bahan-bahan:
-Ayam (setengah ekor)
-cili api merah@hijau (saya campurkan sbb nak bg warna lain sikit)
-santan ( agak2 balance dgn ayam)
-kacang panjang (saya guna yg frozen sbb ada yg ni je kat sini)
-beberapa biji buah karaz (ceri muda)
- 2 btg serai dititik
- satu sudu kecil serbuk kunyit
-garam dan gula secukup rasa
Cara-cara:
- Ayam dipotong sederhana
- cili api diblend halus atau ditumbuk
-buah karaz dibuang biji dan dibelah 2
-masukkan cili api bersama santan dan serai dalam periuk dan masak
-bila dah mendidih, masukkan ayam tadi hingga agak2 dah nak masak dagingnya
-then masukkan pula serbuk kunyit dan kacang panjang tadi bersama buah karaz
-masukkan garam dan gula secukup rasa
-dah ok rasanya, tutup api
-ok, dah siap pun, boleh dihidang bersama sambal belacan etc.. hiii
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Popular Posts
-
p/s: gambar agak comot (dlm periuk besar lg..uhuks) gambar ni masa masak memasak kenduri aqiqah untuk anak sedara umi, widad adlina tempoh h...
-
Idea nak masak sotong lemakputih ni lepas teringat beberapa tahun sebelum berangkat ke Jordan, saya pernah makannya di rumah salah seorang l...
-
Alhamdulillah... ummi dah siapkan menu untuk berbuka arini.. Kerabu Pucuk Paku yang umi dapat idea nak masak dari ahli group di Resepi...
-
salam sejahtera semua... Kali ni ummi nak share masakan kesihatan... ia juga baik untuk dijadikan sebagai makanan ketika berpantang buat ib...
-
Tauhu Sumbat! owh.. lama betul tak makan... Bila dah nak masuk bulan ramadhan ni, tekak ni terasa sangat nak makan pulak.. hehe.. 'mode&...
-
Bahan-Bahan: - Tempe x2 - dipotong dadu atau nipis dan digoreng dahulu. - 1 bungkus cendawan tiram - dicarik2 - 1 mangkuk ikan bilis...
-
Kalau selalu kita masakkan itai salai ni dengan masak lemak cili api, arini kita cuba buat itik salai masak sambal merah pula. :) Bahan-Baha...
-
Assalamu'alaikum wrt... Dessert kali ini menggunakan puding arab.. namanya Muhallabia (ada dijual di TolKareem, sweileh), serbuk ready t...
-
Resipi kali ini ada sedikit kelainan.. Tambahan susu cair di dalam resipinya memberikan kelainan pada rasanya berbanding rasa Tom yam yang b...
-
Ok, hari ni masak masakan sempoi juga seperti biasa. Sotong Masak Serai. Idea ni dapat daripada seorang kawan sekuliah di uia dulu, Puan Sit...
No comments:
Post a Comment