Subscribe:

Ads 468x60px

Sunday, May 3, 2009

:: KERABU SOSEJ IKAN BILIS UMMI ::


Alhamdulillah...
Hari ini saya buat masakan paling simple sekali! mana taknya ianya bukan saja dijamah sebagai lauk, malah merangkap sayur juga.. sebabnya terasa nak makan berlaukkan ikan bilis lak.. dah hampir tiap hari duk makan ayam saje.. saya pun buka kabinet dapur mencari ikan bilis yang kami bawa dari Malaysia ketika pulang bercuti tempoh hari..

actually, saya dapat idea dari laman myresipi.com, kerabu tomato rasa namanya..x sure..hihii.. tapi saya godek-godek tukar selera sendiri maka jadilah kerabu Sosej ikan Bilis.. Jom, Meh cuba! mudah saja.

Bahan-Bahan:
- 4 biji tomato dibelah dadu besar
- ikan bilis satu genggam digoreng terlebih dahulu
- 4 potong sosej di belah kecil-kecil
- 1 biji bawang besar di mayang halus
- 2 biji bawang putih
- 2 biji cili merah @ cili hijau dihiris
- minyak untuk menggoreng dan menumis
- garam secukup rasa
- sedikit perahan lemon

Cara-caranya:
- panaskan sedikit minyak dalam kuali untuk menumis
- masukkan bawang besar, bawang putih dan cili merah @ hijau. goreng hingga naik bau
- then, masukkan pula sosej tadi..
- masukkan pula ikan bilis tadi
- bila dah agak-agak masak sosejnya. masukkan tomato tadi bersama daun ketumbar. perasakan bersama garam dan perahan lemon tadi secukup rasa.
- ok, dah siap pun.. ringkas kan?

selamat mencuba! :)

No comments:

Popular Posts

Carrot