Masakan sup sudah menjadi masakan favourite saya.. termasuklah anakanda dan suami saya.. bukan saja mudah dan ringkas, malah salah satu makanan kesihatan!
asalnya, resipi ni saya belajar dari mak saya ms muda2 dulu..hihi.. tanpa guna rempah sup dah.! tp adalah sikit saya ubah2 ikut selera sendiri.. lps pengalaman kerja bersama abg ipar di kedai makannya.. ;)
Bahan-Bahan:
- setengah ekor ayam dipotong 12
- 2 biji bawang besar dipotong bulat2
- 4 biji bawang putih di tumbuk kasar
- 3 inci halia dibelah 2
- satu sudu kecil serbuk lada hitam
- rempah 4 sekawan
- lobakdipotong bulat2 atau kentang dipotong 4 (optional nk byk mana)
- sedikit minyak untuk menumis
- separuh lemon
- garam dan gula secukup rasa
- air secukupnya
- daun sup
Cara-cara:
- tumiskan bawang putih bersama rempah 4 sekawan dan serbuk lada hitam
- dh naik bau, masukkan air dan halia
- then masukkan ayam
- pastu masukkan kentang@lobak dan bawang besar td
- masukkan garam gula
- perahkn air lemon
- akhir sekali bila dah empuk, masukkan daun sup
- tutup api, siap!!
- makan dengan sambal kicap! sodappp :D
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Popular Posts
-
p/s: gambar agak comot (dlm periuk besar lg..uhuks) gambar ni masa masak memasak kenduri aqiqah untuk anak sedara umi, widad adlina tempoh h...
-
Kalau selalu kita masakkan itai salai ni dengan masak lemak cili api, arini kita cuba buat itik salai masak sambal merah pula. :) Bahan-Baha...
-
Assalamu'alaikum wrt.. nak buat sambal lak..nak cicah dengan ikan makarel bakar..yum3x... bahan-bahan: - 1 biji cili merah dikisar kerin...
-
Bahan-Bahan: (5-6 org makan) - 3 biji bawang besar - 1 labu bawang putih - sedikit lengkuas - diketuk - segenggam udang kering - 5 Kacang p...
-
assalamu'alaikum wrt... Hari ni ummi nak buat promosi iklan sikit untuk usahanita, Puan Shida... Beliau adalah salah seorang contoh suri...
-
Ok, yang ni pula Ikan makarel masak singgang kering. Actually kalau di malaysia kita guna ikan tongkol, tapi di sini cume ada jual ikan maka...
-
salam sejahtera semua... Kali ni ummi nak share masakan kesihatan... ia juga baik untuk dijadikan sebagai makanan ketika berpantang buat ib...
-
Tauhu Sumbat! owh.. lama betul tak makan... Bila dah nak masuk bulan ramadhan ni, tekak ni terasa sangat nak makan pulak.. hehe.. 'mode&...
-
Alhamdulillah... Hari ini saya buat masakan paling simple sekali! mana taknya ianya bukan saja dijamah sebagai lauk, malah merangkap sayur j...
-
Bahan-Bahan: - 1 batang peria besar (dipotong halus sedikit) - 1 biji bawang besar - 4 ulas bawang putih - 5-8 biji cili api @ besar (ikut s...
No comments:
Post a Comment