Sate( Perap)
(bergantung pada kuantiti ayam @ daging)
-Bawang Besar
-Serai
-Serbuk Kunyit (lebih biar cantik warnanya)
-Halia
-Lengkuas
-Jintas manis
-Jintas Putih
-Serbuk Ketumbar
-Garam 9sikit je)
-Gula (lebih biar rasa manis sikit)
* Semua bahan2 di atas hendaklah dikisar halus ye* hiiii
* then rahsianya kalu boleh jintan2 dan ketumba tadi disangai terlebih dahulu sebelum dikisar halus*
Then peraplah semalaman... cucuk pada lidi, bakar..makan nyum3x!! heh
Kuah Kacang:
-Kacang Tanah di goreng bersama kulit2nya dengan minyak.
-Then Blend kacang tadi bersama kulit2nya dengan blend basah..(blend bersama air)
-ok, then masukkan dlm periuk dan di rebus terlebih dahulu (air lebih pun xpe sebab nnti kalu kurang air akan jadi kerak kacangnya nnti hangit lak..gerseng org jawa kata;)- sampai kembang kacangnya ye.
-ok, di periuk yang lain, masukkan minyak masak
-then masukkan seinci kayu manis, tumis jap
-masukkan bahan2 tumis:
Bawang Besar
Bawang Putih
Serai
secamca Jintan Manis
secamca jintan putih (sikit je)
Ikan Bilis sepiring (blend mentah)
-tumis sampai naik minyak dan naik baunya
-Then masukkan Cili Kering kisar dan tumis lagi sampai kering dan nampak merahnya
-masukkan gula merah, gula halus dan secukup rasa garam. biar manis lebih sikit
-pastu masukkanlah sikit asam jawa secukup rasa..
-kalu nak sedap lagi bubuh sikit buah keras klu ada...
ok, dah complete masukkan bahan2 tumis ni ke dalam periuk kacang yang dah direbus tadi... adjust2 sikit rasanya..dah ok, nyum3x cecah dgn sate dan nasi impit!! hheeee
thank you very much mak for the recipes... first time tau anak mak ni try sendiri buat..huhuu..alhamdulillah jadi juga... kalu tak malu dengan diorang nih..;p
****************************
No comments:
Post a Comment