Subscribe:

Ads 468x60px

Sunday, May 3, 2009

:: LAKSA JOHOR-JORDAN ::


gambar hiasan


mari membuat laksa johor..simple dan ringkas... x perlu bahan2 yang remeh dan susah nak jumpa.. ini khususnya buat teman2 di Jordan/perantauan yang teringin nak makan laksa johor..eheh.. resepi ni saya ambil dari resepi artis veteran Rubiah Suparman dan Komposer Habsah Hassan untuk restoran mereka...
*saya ubah-ubah sikit ikut selera sendiri untuk kuantiti bahan2nya...

Bahan-Bahan:
1/2 kg ikan (apa2 ikan tp plg best ikan parang)
2 ulas Bawang besar (kisar)
5 ulas bawang putih (kisar)
3 inci halia (kisar)
sedikit lengkuas (kisar) *ni kalu xde, x yah bubuh pn xpe,kalu ada lg best!!*
1 peket kecil kari ikan
500grm santan *kalu sy guna sikit je sbb nk jimat santan..hihii*
belacan sikit(kisar)
2 sudu udang kering(kisar)
2 sudu kerisik *kalu xde, xyahlh bubuh,ok je kot lg..hihii*
spagetti untuk laksanya...

cara-cara:
ikan di rebus di buang tulang dan dikisar halus
tumis bhn2 kisar td hingga naik bau
then masukkan kari ikan tadi sampai naik baunya..
pastu bubuh santan bersama isi ikan tadi
kacau sampi pekat
bubahlah air sikit jgn byk sgt..nnti cair x sedap
bubuhlah asam dan garam secukup rasa...
bubuh gula sikit bg rasa enak2 gitu...sikit je
pastu baru bubuh kerisik...
dah blh dihidangkan...!!!

ulam2:
bawang besar racik halus
timun racik halus
sambal belacan!!!baru cukup lengkap!!!hehee..

ok, jom kita cuba!!!!:)
...ada tempahan ke..?? mashi...heheeeh

No comments:

Popular Posts

Carrot