Moussaka atau musakhan
(sumber: K.Ina sweileh)
4 keping khubuz taboon (roti pita yang bersaiz besar)
2 kilo basal (bawang besar)
1 cawan summak (serbuk buah delima)
1 cawan zait zaitun (minyak zaitun)
1 cawan roasted lus (almond)
1 cawan roasted pine nut
sedikit milah (garam)
Bawang besar dipotong dadu.
Letakkan diatas setiap khubus.
Tabur serbuk summak.
Lumur minyak zaitun yang telah dicampur sedikit garam.
Taburkan lus dan pine nut.
Bakar didalam oven.
Angkat moussaka.
Letak ayam masywi yang telah dilumur dengan summak.
Bakar sekejap didalam oven.
Hidangkan.
Friday, May 15, 2009
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Popular Posts
-
p/s: gambar agak comot (dlm periuk besar lg..uhuks) gambar ni masa masak memasak kenduri aqiqah untuk anak sedara umi, widad adlina tempoh h...
-
Ok, yang ni pula Ikan makarel masak singgang kering. Actually kalau di malaysia kita guna ikan tongkol, tapi di sini cume ada jual ikan maka...
-
Bahan-Bahan: - Ikan Kembong (option berapa ekor) - 1 biji bawang besar dikisar - sedikit belacan secukup rasa (dikisar) - satu sudu makan ci...
-
Alhamdulillah.... hari ni kita cuba bakar Pizza pula.. Pizza Mushroom yg sempoi pastinya. Mudah dan cepat! InsyaAllah. Ummi seperti bi...
-
salam.. belajar resipi ni dari bonda tersayang.. kalau hari raya selalu mak akan buat. sebab anak-anaknya suka makan dengan nasi impit! Pada...
-
Kalau selalu kita masakkan itai salai ni dengan masak lemak cili api, arini kita cuba buat itik salai masak sambal merah pula. :) Bahan-Baha...
-
gambar hiasan mari membuat laksa johor..simple dan ringkas... x perlu bahan2 yang remeh dan susah nak jumpa.. ini khususnya buat teman2 ...
No comments:
Post a Comment