Friday, May 29, 2009
:: Nasi Daging Masala ::
Sumber: Mesra.net
Bahan-Bahan:
-500 gm beras basmati
-300 gm daging (belah empat)
-200 gm ghee
-1 sudu garam masala
-5 ulas bawang merah
-3 ulas bawang putih
-3 cm halia (dihiris nipis)
-2.5 cm kayu manis
-4 kuntum bunga cengkih
-1.5 liter air
-½ cawan susu cair
-Garam
Cara-Cara:
-Basuh beras dan ketepikan. Panaskan ghee dan tumis halia, kayu manis, bunga cengkih, bawang putih dan bawang merah serta daging.
-Kacau rata sehingga daging dan beras sebati. Masukkan air dan tuang garam masala. Tutup periuk sehingga air mendidih.
-Buka sekejap dan tuangkan susu, masukkan garam dan tutup rapat periuk. Pada yang menggunakan api biasa, sebaik airnya kering, kecilkan api.
-Bila nasi benar-benar masak, anda boleh menghidangkan sekali atau daging dihiris-hiris serta diatur pada nasi. Sedap dimakan begitu sahaja. * boleh je tukar garam masala ke garam biasa.. jadi, nasi daging biasa.. :)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Popular Posts
-
p/s: gambar agak comot (dlm periuk besar lg..uhuks) gambar ni masa masak memasak kenduri aqiqah untuk anak sedara umi, widad adlina tempoh h...
-
Bahan-Bahan: - Tempe x2 - dipotong dadu atau nipis dan digoreng dahulu. - 1 bungkus cendawan tiram - dicarik2 - 1 mangkuk ikan bilis...
-
Kalau selalu kita masakkan itai salai ni dengan masak lemak cili api, arini kita cuba buat itik salai masak sambal merah pula. :) Bahan-Baha...
-
Assalamu'alaikum wrt & Salam ceria semua.. Ok, sesekala kita rehat dengan makanan rohani ye. Jom kita Ingat balik akan Cara makan Ra...
No comments:
Post a Comment