Subscribe:

Ads 468x60px

Friday, May 29, 2009

:: Nasi Daging Masala ::

gambar hiasan..

Sumber: Mesra.net


Bahan-Bahan:


-500 gm beras basmati
-300 gm daging (belah empat)
-200 gm ghee
-1 sudu garam masala
-5 ulas bawang merah
-3 ulas bawang putih
-3 cm halia (dihiris nipis)
-2.5 cm kayu manis
-4 kuntum bunga cengkih
-1.5 liter air
-½ cawan susu cair
-Garam


Cara-Cara:

-Basuh beras dan ketepikan. Panaskan ghee dan tumis halia, kayu manis, bunga cengkih, bawang putih dan bawang merah serta daging.

-Kacau rata sehingga daging dan beras sebati. Masukkan air dan tuang garam masala. Tutup periuk sehingga air mendidih.

-Buka sekejap dan tuangkan susu, masukkan garam dan tutup rapat periuk. Pada yang menggunakan api biasa, sebaik airnya kering, kecilkan api.

-Bila nasi benar-benar masak, anda boleh menghidangkan sekali atau daging dihiris-hiris serta diatur pada nasi. Sedap dimakan begitu sahaja.
* boleh je tukar garam masala ke garam biasa.. jadi, nasi daging biasa.. :)

No comments:

Popular Posts

Carrot