belajar resipi ni dari bonda tersayang.. kalau hari raya selalu mak akan buat. sebab anak-anaknya suka makan dengan nasi impit! Pada hari raya lepas, ketika pulang bercuti ke malaysia, sempat saya mengetuai program masak-masak untuk jamuan raya di rumah keluarga kami.. :)
Bahan-bahan:
- sekilo daging lembu dipotong nipis dan sederhana kecil
- bawang besar dikisar
- bawang putih dikisar
- halia dikisar
- serbuk jintan manis dan jintan putih
- serbuk ketumbar
- rempah 4 sekawan
- kicap pekat
- garam dan gula secukup rasa
- minyak untuk menumis
- cili kering dikisar
Cara-Cara:
- rebus daging terlebih dahulu agar cepat empuk
- panaskan minyak dalam kuali
- Tumiskan bawang2, halia, cili kering dan 4 rempah sekawan
- dah naik bau, masukkan daging tadi
- masukkan kicap pekat pula
- then masukkan air rebusan daging tadi
- perasakan dengan gula dan garam. gula agak lebih sikit sebab masakan ni ada manis sikit, tp jgn terlebih pula.. ;)
- masak hingga nampak kering sikit airnya dan pekat.
- dah siap
ringkas, kan? :)
No comments:
Post a Comment