*Gambarnya takde..ni saya minta dari seorang teman di Malaysia..slmt mencuba! *
BAHAN2:
280gm mentega
200gm gula halus
5 biji telur gred A ( besar)
280gm tepung gandom
40gm serbuk koko
¼ sudu sodium bikarbonat
1 ¾ sudu serbuk penaik
¼ sudu Nescafe (dibancuh dgn sikit air)
100gm coklat masak (dicairkan)
¾ cwn air sejuk
200gm walnut di cincang kasar
CARA2:
1. Pukul butter + gula = hingga kembang
2. Masuk telur satu persatu
3. + tepung gandom + serbok koko + sodium bikarbonat + serbok penaik (sikit demi sedikit)
4. + Nescafe + coklat masak + air sejuk + walnut
5. Masak = suhu 180darjah / 45 minit
Topping
Milo + Susu pekat – kacau hingga sebati n cair… tuang atas kek
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Popular Posts
-
p/s: gambar agak comot (dlm periuk besar lg..uhuks) gambar ni masa masak memasak kenduri aqiqah untuk anak sedara umi, widad adlina tempoh h...
-
Kalau selalu kita masakkan itai salai ni dengan masak lemak cili api, arini kita cuba buat itik salai masak sambal merah pula. :) Bahan-Baha...
-
Ok, yang ni pula Ikan makarel masak singgang kering. Actually kalau di malaysia kita guna ikan tongkol, tapi di sini cume ada jual ikan maka...
-
Assalamu'alaikum wrt.. nak buat sambal lak..nak cicah dengan ikan makarel bakar..yum3x... bahan-bahan: - 1 biji cili merah dikisar kerin...
-
CD Panduan Bisnes Cupcake Dari Rumah ~Video #1 Membuat Cupcake ~Video #2 Membuat Krim Icing ~Video #3 Mewarnakan Krim Icing ...
-
Moussaka atau musakhan (sumber: K.Ina sweileh ) 4 keping khubuz taboon (roti pita yang bersaiz besar) 2 kilo basal (bawang besar) 1 cawan s...
-
Idea nak masak sotong lemakputih ni lepas teringat beberapa tahun sebelum berangkat ke Jordan, saya pernah makannya di rumah salah seorang l...
-
salam sejahtera semua... Kali ni ummi nak share masakan kesihatan... ia juga baik untuk dijadikan sebagai makanan ketika berpantang buat ib...
-
Tauhu Sumbat! owh.. lama betul tak makan... Bila dah nak masuk bulan ramadhan ni, tekak ni terasa sangat nak makan pulak.. hehe.. 'mode&...
-
Salam semua.. Lama sangat rasanya tak update blog ni.. hehe.. banyak je yg nak disimpan dalam koleksi masakan ni tapi asyik tertunda-tunda j...
No comments:
Post a Comment